Pastorale eenheid Nistelrode - Vorstenbosch
Nistelrode, parochieblad

Laar 49,
5388 HC Nistelrode
Tel.: 0412-611215
E-mail

Reglement

Printen Parochieblad afdrukken
Deze week / volgende / vorige/ andere

28 november 2020 t/m 4 december 2020

 

 

 

 

                 

pastoorspraatje                         Een nieuw begin.

 

Nu we samen onze hele manier van leven bijna opnieuw moeten uitvinden, komen steeds meer mensen tot de ontdekking dat het leven ook anders geleefd kan worden, dan we tot nu toe deden.

Alles wat voor ons vanzelfsprekend was, is dat niet meer, al zal het nog niet zo meevallen. Ook Kerstmis zullen we dit jaar helemaal anders moeten vieren dan ooit.

Het is niet iets waar we zelf voor gekozen hebben, maar wat ons door de situatie wordt opgelegd. Het dwingt ons ook om naar onze eigen manier van doen te kijken en misschien eens terug te gaan naar de kern en de betekenis van onze feestdagen.

Al jaren is Kerstmis een familiefeest, dat steeds meer wordt overgeno­men door een overtreffende trap van niet alleen gezelligheid, maar vooral meer en meer als het op eten en drinken, kleding en cadeautjes en sfeer aankomt.

Iedereen wil de ander zo wat overtreffen en vooral indruk maken met bijzondere gerechten en luxe geschenken en als het kan nog een make over voor je huis en anders een skivakantie met het hele gezin.

En nu er een vaccin in zicht lijkt te komen, is de eerste gedachte meteen of dat op tijd komt, zodat we ons Kerstfeest toch op een ‘normale’ manier kunnen vieren.

We mogen er inmiddels vanuit gaan dat dit niet het geval zal zijn. We blijven snakken naar normaal en wringen ons in allerlei bochten om daar zo dicht mogelijk bij uit te komen en zoeken massaal met elkaar de grens op.

Toch zou het juist nu ook een uitgelezen moment zijn en een enorme kans om ons met elkaar eens serieus te bezinnen op waar we nou eigenlijk mee bezig zijn en de kern en betekenis van de komende feestdagen eens op ons in te laten werken.

Nu er opeens van alles weg valt, kunnen we in plaats van te klagen, eens nadenken of we wel zo fantastisch bezig waren met z’n allen en of we niet een beetje los zijn geraakt van de bedoeling en oorsprong van deze dagen.

Sinterklaas is alleen nog maar een discussiefeest en voor wie het viert gaat het vaak om een overdaad aan spullen, die we eigenlijk niet eens echt nodig hebben, maar waarvan de reclame ons maar blijft vertellen dat we toch echt niet zonder kunnen leven.

Kerstmis is op veel scholen al het Lichtjesfeest geworden en als je de eerste huizen versierd ziet, snap je ook waar dat vandaan komt. Want het wordt nog niet meer donker om ons heen, al zou je willen!

In al onze goede bedoelingen zijn we zonder meer doorgeslagen en hebben de inhoud verruild voor de vorm en als de vorm dan onder druk komt te staan, blijft er ineens niets meer over.

Toch mogen we altijd opnieuw beginnen en is er altijd weer een kans om terug te gaan naar waar het eens allemaal mee en om begonnen is.

De Advent die weer begint, is onze jaarlijkse kans om ons leven en ons geloven te resetten en te gaan naar de kern en het startpunt van ons leven en dat is een God, die inderdaad licht is en dat licht laat opgaan in ons leven.

Niet omdat we het Lichtjesfeest vieren en onze elektrische kaarsen de duisternis in deze wereld zouden verdrijven, maar omdat we een God hebben die Licht is en dat licht in ons hart laat opgaan, tot zegen voor ons en iedereen.

Laten we een nieuw begin maken vanuit de gedachte, ook dat iets nooit zo slecht is of het is wel ergens goed voor en dat geldt dan zeker voor ons omgaan met een mooie feestmaand, die ons wijst op de kernwaar­den van het leven.

We worden als mens gelukkig van geven en delen, maar ook van het besef dat er een licht ontstoken is in de nacht, waardoor er een nieuwe toekomst is begonnen, die God met ons samen vorm wil geven.

Gebruiken we deze bijzondere tijd om terug te gaan naar waar het uiteindelijk om gaat in het leven en we zullen ook uit deze crisis samen sterker tevoorschijn komen.

Een hele goede en gezegende Advent toegewenst!

                                    Pastoor Fr. Ouwens

 

zaterdag   28 november                                                   

16.00 uur:  EUCHARISTIEVIERING

ouders Bekkers-v.d.Heuvel en alle overl.familieleden en Jan v.Meurs (zijn verj)

 

zondag 29 november                                                                         

09.30 uur:  EUCHARISTIEVIERING

                  een bijzondere intentie en Harrie v.d.Heijden (Donzel) en Amandus Ikanubun en familie

 

maandag 30 november

19.00 uur:  EUCHARISTIEVIERING

ouders v.Kessel-v.d.Lee en zoon Grard (sterfdag moeder)

woensdag  2 december

19.00 uur: EUCHARISTIEVIERING

                  Henk v.Galen (19de sterfdag)

 

donderdag 3 december

10.30 uur:  GEEN EUCHARISTIEVIERING in Zorgcentrum Laarstede

                   aangemelde intentie: Anna Jansen-Pennings

 

zaterdag   5 december                                                     

16.00 uur:  EUCHARISTIEVIERING

Annie v.Lith-Timmers

 

zondag 6 december                                                                           

09.30 uur:  EUCHARISTIEVIERING

                  Piet en Bertha v.d.Kamp-v.Lith en Amandus Ikanubun en familie

 

De eucharistieviering volgen via livestream

Het is mogelijk de viering via ‘livestream’ te volgen via youtube. U zoekt naar ‘parochie dgh nistelrode’. Dan Live selecteren. Het staat circa 15 minuten voor aanvang aan

 

Het parochiemagazine

Beste parochiebladbezorgers, vorige week hebt u tegelijk met het parochieblad het parochiemagazine bezorgd in uw wijk. Dank daarvoor! De bijbehorende tas mag u terugbrengen door deze in de brievenbus van Lindestraat 6 te stoppen.

 

Cadeautip! Jubileumboek buurtvereniging Achterstraat

Dit jaar bestaat buurtvereniging Achterstraat 50 jaar en vanwege dit heugelijke feit is er een prachtig boek samengesteld met veel foto's. In het boek staan de huidige bewoners van de buurt maar ook de bewoners die eerder op die plek hebben gewoond. Ook staan er verschillende kaarten uit het kadaster in, die teruggaan tot 1880. Er zijn nog enkele boeken op voorraad en te verkrijgen voor € 30,00 bij de secretaris Martje van den Broek, Achterstraat 26, ( 613908, e-mail b.v.achterstraat@gmail.com

 

Nesterlé-activiteit

¬Donderdag 26 november 19.30 uur is er een Filmavond in Nesterlé met de film ‘Parasite’. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning, een arm bestaan. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar. Tickets à € 5,00 reserveer je via ticket@nesterle.nl

 

pastoor Ouwens:( 0413-363315 www.pastoraleeenheidnv.nl

e-mail: info@pastoraleeenheidnv.nl

In Memoriam

¬Dinsdag 17 november overleed thuis aan de Franciscanessenweg, toch nog onverwacht, Jo Langenhuizen in de leeftijd van 86 jaar. Samen hebben we afscheid van hem genomen tijdens de Uitvaartdienst in onze kerk op zaterdag 21 november, waarna we hem hebben begeleid naar zijn laatste rustplaats bij Riek op Loo. Wij wensen zijn gezin heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd en bidden dat hij voorgoed mag leven bij onze God, die een God van levenden is, samen met hen die hij zo gemist heeft.

 

Adventsgedachte.

Waarvoor dient toch al dat wachten en verwachten?

We zijn het wachten wel een beetje verleerd in een samenleving, waar alles steeds sneller en sneller gaat en ieder ding binnen 24 uur in huis is.

Waarom zou je maar liefst vier weken op iets of iemand wachten; dat doet toch geen mens.

Als je zo lang moet wachten is het verlangen allang uitgedoofd en zijn we vast al weer op jacht naar iets anders.

Toch maakt al dat jachten en jagen ons niet gelukkiger en is er bij alles wat we kunnen kopen en hebben tegelijk altijd weer een honger naar meer.

We vervelen ons heel vlug en dan moet er al weer iets anders zijn dat ons bezig houdt en waar we naar verlangen kunnen, want iets van gisteren is vandaag al oud nieuws.

En dan begint de Advent en vraagt ons geduldig te wachten op Iemand die er over vier weken wel zal zijn, maar duurt ons dat niet veel te lang?

Zo maar stil gaan zitten wachten is inderdaad geen optie, maar wie heeft het over passief afwachten?

Advent is geloven in een nieuw begin, maar dat begin ook zelf mee maken. Daarom is Advent niet passief maar juist heel actief!

In een tijd van veel thuis zijn en ook thuis werken is er eigenlijk alle tijd om Advent echt te beleven en werk te maken van de verwachting, dat God een nieuw begin zal maken met ons en deze wereld.

We worden even op pauze gezet, maar daarmee hoeven we niet stil te vallen, want in alles wat open valt, is er ook weer een kans om iets nieuws te begin­nen en te ontdekken wat het leven ten diepste is.

We leven niet voor onszelf alleen en dat is ook de boodschap van de Advent.

Samen mogen we leven met en voor elkaar, maar ook God praat mee in ons levens­verhaal en dat vraagt op tijd willen luisteren.

Wees stil, God wil je zo veel zeggen!

Maak ruimte in jezelf om God te verstaan en je zult verrast zijn wat je te horen krijgt en hoe veel je daar aan kunt hebben.

De wereld is geen wrede plek, waar iedereen maar elkaar het leven probeert zuur te maken, maar een schepping die wacht en uitziet naar verlossing van al te menselijk handelen en die vraagt om inzet vanuit geloof, hoop en liefde tot het eens echt Kerstmis zal zijn voor iedereen.

Kerstmis met als boodschap: vrede in ieders hart, omdat je weet dat leven gegeven is en God genade en dat we daarom dankbaar mogen zijn voor zoveel licht, dat ook in deze dagen zal groeien!

 


Vragen of suggesties over deze site? Mail naar de Pastorale eenheid

Dit is een © SysLox product